ZuidZorg
We zijn er voor iedereen.

In 10 stappen succesvolle borstvoeding!

Auteur Chantal Hartman, moeder in spé

Borstvoeding: ik gun het ons kindje én mezelf!

Samen met negen andere mama’s-in-spé bezoek ik een informatieavond over borstvoeding. ZuidZorg organiseert deze avonden gratis voor iedereen die bijna mama of papa wordt. Vanavond zijn er drie dappere papa’s bij, waaronder mijn man Rob. Ik ben blij dat hij mee is gegaan. Ik weet dat borstvoeding niet altijd makkelijk is, dus het is fijn als je de verantwoordelijkheid en twijfels samen kunt delen. Borstvoeding lijkt mij heel fijn. Ik hoop dat ik het een half jaar kan geven.  

Heidi van den Berk, lactatiekundige van ZuidZorg, geeft ons tien stappen die helpen de borstvoeding een succes te maken. Niet dat borstvoeding ‘moet’, zegt ze. Ja, moedermelk heeft gigantisch veel voordelen, en ze gunt ieder kindje borstvoeding; maar ze gunt ook iedere vrouw het recht om zelf te beslissen over haar eigen lichaam. Kijk, dat vind ik een prettige uitgangssituatie. Geen borstvoedingsmaffia, maar deskundigen die zowel moeder als kind in hun waarde laten. Ik zit op het puntje van mijn stoel. 

Het is gezond en je wordt er nog blij van ook!

Veel voordelen kende ik al: moedermelk is gezonder (melkpoeder is een prima alternatief, maar wel gemaakt van koeienmelk; koeien hebben van nature andere vetten nodig om te groeien dan wij. Denk aan de hoeveelheid spieren versus hersenen). Moedermelk beschermt een kindje beter tegen allergieën (een belangrijk voordeel voor ons… ik heb hooikoorts en Rob had als kind astma). Ook niet onbelangrijk: als je borstvoeding geeft, ben je sneller op je oude gewicht. En wat ik nog niet wist: bij huid-op-huidcontact maak je oxytocine aan, een hormoon waar je blij van wordt. Dat klinkt goed! Praktische voordelen zijn er ook: de melk is altijd bij de hand en op de juiste temperatuur. Je hoeft je bed er niet voor uit! De nadelen blijven ook niet onbesproken: borstvoeding geven kost veel tijd en energie. Zeker als het niet makkelijk gaat of als je moet kolven. En je weet niet hoeveel een kindje gedronken heeft. Daar kan ik denk ik wel mee leven; Rob vindt dat spannender. Heidi vertelt dat het kindje zelf aangeeft als het genoeg heeft. En dat het kindje daardoor zijn eigen eet-grens leert kennen en daardoor later minder kans heeft op overgewicht. De natuur is mooi! 

Observeren en dichtbij elkaar zijn!

Er volgen veel praktische tips, we leren hoe de hoeveelheid moedermelk wordt gereguleerd (hoe meer de baby drinkt, hoe meer melk je aanmaakt!), ontdekken manieren om aan te leggen en krijgen informatie over hulpmiddelen. Ook worden er fabels de wereld uit geholpen. Je mag alles eten als je borstvoeding geeft! (De moedermelk wisselt daardoor van smaakt, wat goed is voor de smaakontwikkeling.) Een andere fabel is dat borstvoeding bij veel vrouwen niet zou kunnen. Fysiek gezien is het echter bij 98% mogelijk. Of het een succes is, is natuurlijk van veel factoren afhankelijk. De zuigreflex, het tongriempje, de bevalling, je zelfvertrouwen… Heidi geeft als tip dat we even moeten doorzetten. De eerste twee maanden zijn relatief pittig. Daarna ervaar je vooral de voordelen. Ik hoop het! We leren hoe je kunt herkennen dat je kindje honger heeft – vóórdat het huilt. Dat wordt veel observeren, en dichtbij elkaar zijn. Mmmmmm… dat is geen straf! Fijn dat je je kindje de eerste zes maanden nog niet kunt verwennen :-))

Wil je ook meer weten over borstvoeding? Bezoek een van de gratis informatieavonden van ZuidZorg.

Twijfel je? Heb je vragen? Hun lactatiekundigen helpen je graag! Ze zijn bereikbaar op 040 - 2 308 566 van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur en in het weekend van 9.00 tot 13.00 uur.


Reacties