Diagnosetas biedt patiënten thuis een snellere diagnose

1 juni 2021

Met de diagnosetas kunnen wijkverpleegkundigen de patiënten thuis monitoren, zodat zij daarvoor niet meer naar de huisarts hoeven te gaan.

De diagnosetas bevat diverse meetinstrumenten voor bloeddruk, saturatie, glucose en temperatuur, maar ook urinesticks en verbandmateriaal. De wijkverpleegkundigen kunnen de meetinstrumenten deskundig toepassen bij bijvoorbeeld patiënten met onduidelijke klachten, verwardheid of bij een valincident. Ook biedt de diagnosetas uitkomst voor patiënten die minder mobiel zijn of tijdelijk meerdere keren per dag of week gemonitord moeten worden. Door aan huis de waarden te meten, hoeven de patiënten niet naar de huisarts of huisartsenpost.

Win - win

Na de meting ontvangt de huisarts direct de informatie van de verpleegkundige. Zo wordt voor de patiënt de reistijd naar de huisarts of huisartsenpost bespaard en kan direct vanaf huis de juiste zorg worden gezocht. Ook bespaart de inzet van de diagnosetas zowel reistijd als tijd bij de patiënt voor de huisarts, waarmee de werkdruk op huisartsen en huisartsenposten wordt verlaagd.

Joost van Heerwaarden is verpleegkundige bij het verpleegkundig technisch team van ZuidZorg. Hij is één van de initiatiefnemers in dit project en ziet grote voordelen voor met name kwetsbare patiënten: ‘De metingen die wij verrichten staan niet op zichzelf. Wij stellen ook aanvullende vragen aan de patiënt en geven de huisarts een completer beeld van de situatie thuis. De huisarts kan met de inzet van de diagnosetas meer doen op afstand om de juiste zorg bij de patiënt te brengen’.

De diagnosetas is een initiatief van ZuidZorg met medewerking van Precies en met dank aan zorgverzekeraar VGZ.