Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is meer dan beschuitjes smeren. Kraamzorg is toegankelijke en noodzakelijk zorg. Het zorgt voor een veilige start, voor gezondere kinderen en moeders, richt zich op de zelfredzaamheid van ouders en voorkomt dure zorg nu en later.

Wil jij kraamzorg?
Dan is het is verstandig om deze vóór de vierde maand van je zwangerschap aan te vragen. Nu de kraamzorg van ZuidZorg verder gaat onder de naam van Voor De Allerkleinste (VDA), kun je daar ook het beste kraamzorg aanvragen.  Het intakegesprek

Aantal uren kraamzorg
Aan de hand van een indicatieformulier worden de uren kraamzorg vastgesteld. De basisindicatie is 49 uur over 8 dagen. Afhankelijk van je situatie kunnen er uren bij of af. Er wordt gekeken naar wat nodig is voor jou als moeder, voor je kind en voor je gezin. 

Kosten kraamzorg
De kosten van kraamzorg worden vergoed door je verzekering. Wel is er een wettelijke verplichte eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. De eigen bijdrage is voor 2017 vastgesteld op € 4,30 per uur. Afhankelijk van je aanvullende verzekering worden deze kosten soms ook vergoed door je verzekering. 

Kraamhulpmiddelen

Vanaf week 35 van je zwangerschap kun je gratis de voorgeschreven hulpmiddelen bij onze servicepunten afhalen. Wat je allemaal nodig hebt, kun je lezen in de uitzetlijst. 

Ondersteuning bij de thuisbevalling
Kies je ervoor om thuis te bevallen? Dan komt een van onze kraamverzorgenden jou en de verloskundige bij je thuis ondersteunen. Ze is speciaal opgeleid voor het begeleiden van thuisbevallingen. Ze zorgt ervoor dat alles klaar staat en dat je in een ontspannen sfeer kunt bevallen. Meteen na de bevalling verzorgt ze jou en je kindje.

Kraamzorg thuis
In de eerste dagen na je bevalling heb je waarschijnlijk een heleboel vragen. Onze kraamverzorgende maakt je wegwijs en geeft antwoord op al je vragen. Ze begeleidt je ook als je borstvoeding geeft en adviseert je wanneer je kiest voor flesvoeding. Verder ondersteunt de kraamverzorgende je bij de zorg voor eventuele andere kinderen in het gezin en in het huishouden. 

Samenwerking Kraamzorg in het MMC Veldhoven
Als je kindje na de geboorte in het ziekenhuis ligt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk bij hem of haar zijn. Maar je hebt zelf ook nog zorg en begeleiding nodig. Het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven biedt de mogelijkheid om in het ziekenhuis verzorgd te worden door je eigen kraamverzorgende van ZuidZorg.
Lees meer

Samenwerking ZuidZorg en MMC

Samenwerking met St. Anna Ziekenhuis in Geldrop

Als je gaat bevallen in het St. Anna Ziekenhuis is een goede overdracht tussen verloskundige, het ziekenhuis en de kraamverzorgende van ZuidZorg erg belangrijk. Bekijk onderstaande video hoe wij samenwerken om zo de beste zorg voor moeder en kind te verlenen.

Samen de beste zorg voor moeder en kind.

Uitleg over de verschillen in kraamzorg thuis en in het ziekenhuis