‘Boys'Dag’ laat het zien: de zorg is heel divers

13 juni 2024

Artikel weekblad PC55, 13 juni 2024

Techniek is voor mannen en zorg voor vrouwen. Een misvatting die helaas nog steeds vaak voorkomt, ook bij middelbare scholieren die nadenken over hun beroepskeuze. Daarom werd donderdag 30 mei de Boys’ Dag georganiseerd.

Jongens horen thuis in de zorgsector 

Met de Boys'Dag laat middelbare school Pius X-College in Bladel samen met Oktober (ouderenzorg), Lunet (gehandicaptenzorg) en ZuidZorg (thuiszorg) zien dat er heel veel mogelijkheden zijn in de sector zorg en welzijn. De Boys'Dag is georganiseerd in samenwerking met Transvorm: het regionaal samenwerkingsverband van werkgevers in zorg en welzijn in Noord-Brabant.  

Inzicht in werken in de zorg

In de ochtend vertelden mannelijke medewerkers vanuit de deelnemende zorgorganisaties op het Pius X-College over werken in de zorgsector. Daarna ging de grote groep in kleinere groepjes uiteen.

De groepjes rouleerden totdat ze elke workshop gehad hadden: van een workshop over vitale functies tot zwachtelen. In de middag kregen de leerlingen een interactieve rondleiding bij Lunet of Oktober. Waar leerlingen bijvoorbeeld door een VR-beleving inzicht krijgen in de leefwereld van iemand die leeft met dementie.

“Nu weten we beter wat jullie doen”

Leerlingen van het Pius X-College vonden de Boys'Dag leuk. Een  leerling gaf aan: “Je hebt wel een idee hoe het eraan toegaat in een ouderenzorg organisatie, maar je weet het niet. Ik vind het interessant om te zien hoe het is. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er een ergotherapeut of een zorginnovatiecoach werkt.” Een andere leerling had interesse in een baan op het gebied van sporten en vond het daarom leuk om te zien wat een beweegcoach precies doet in een ouderenzorg organisatie.

De jongens hebben hun horizon verbreed tijdens de Boys'Dag door te zien welke mogelijkheden er zijn in een zorgorganisatie.