‘Boysdag’ laat het zien: de zorg is heel divers

7 juni 2023

Techniek is voor mannen en zorg voor vrouwen. Een misvatting die helaas nog steeds vaak voorkomt, ook bij middelbare scholieren die nadenken over hun beroepskeuze. Daarom werd donderdag 1 juni de Boysdag georganiseerd.

Jongens horen thuis in de zorgsector

Met de Boysdag laat middelbare school Pius-X College in Bladel samen met Oktober (ouderenzorg), Lunet (gehandicaptenzorg) en ZuidZorg (thuiszorg) zien dat jongens ook in de zorgsector thuishoren. De Boysdag is georganiseerd in samenwerking met Transvorm: het regionaal samenwerkingsverband van werkgevers in zorg en welzijn in Noord-Brabant.

Van stomazorg tot innovatieve oplossingen

In de ochtend vertelden mannelijke medewerkers vanuit de deelnemende zorginstellingen op het Pius-X College over werken in de zorgsector. Daarna ging de grote groep in kleinere groepjes uiteen. De groepjes rouleerden totdat ze elke workshop gehad hadden: van stomazorg tot zwachtelen, steunkousen en incontinentiemateriaal verwisselen. In de middag kregen de leerlingen een interactieve rondleiding bij Lunet of Oktober.

'Ik denk erover na om volgend jaar stage te lopen in de zorgsector'

Leerlingen van het Pius-X College vonden de Boysdag erg leuk. Een leerling gaf aan: “Je hebt wel een idee hoe het eraan toegaat in een ouderenzorgorganisatie, maar je weet het niet. Ik vind het interessant om te zien hoe het is. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er een fysiotherapeut werkt.” Een andere leerling gaf aan graag fysiotherapie te gaan studeren en heeft al eens stagegelopen op de sportschool: “Ik denk erover na om volgend jaar stage te gaan lopen in de zorgsector.”

'Vanuit alle disciplines is de zorgsector interessant'

Aan het eind van de dag werd er geëvalueerd en kwamen de jongens samen met hun leraar tot de conclusie dat er in een zorgorganisatie zoveel meer gebeurt dan alleen zorg bieden: “Vanuit alle disciplines is de zorgsector interessant.” De leerlingen hebben hierdoor hun horizon verbreed. Ook collega’s hebben een leuke dag gehad: “Het was leuk om de leerlingen een workshop aan te bieden. Je merkt dat ze echt interesse tonen. De jongens vonden het leuk om zelf aan de slag te gaan”. Omdat de Boysdag zo’n succes was, kunnen middelbare scholen ook in de toekomst op deze manier jongens kennis laten maken met zorg. Een mooie samenwerking tussen zorg en middelbare scholen om jongens te helpen bij het maken van een studiekeuze.

Ramon Sebregts, verpleegkundige in de wijk bij ZuidZorg