Regio worstelt met corona; ‘De intensiteit van de vierde golf heeft ons allemaal overvallen’

19 november 2021

Eindhovens Dagblad Vanda van der Kooi:
Terwijl de druk op de ziekenhuizen toeneemt, kan de wijkverpleging de vraag naar zorg thuis niet aan. ,,We zitten met een ziekteverzuim van 13 procent. En dat wordt eerder meer, dan minder.” Dat zegt bestuurder Charles Laurey van ZuidZorg, de grootste aanbieder van wijkverpleging in de regio.

,,Het aantal cliënten met corona valt in vergelijking met vorig jaar mee. Maar we komen mensen tekort. Medewerkers vallen uit door corona, griep en verkoudheid. Soms ook door mentale klachten, omdat ze de aanhoudende druk niet aankunnen. We hadden allemaal wel rekening gehouden met een opleving van corona in het najaar. Maar we zijn allemaal in Nederland overvallen door de intensiteit van deze vierde golf.”

Voor de doorstroming uit ziekenhuizen is goede wijkverpleging onmisbaar, nu daar de Coviddruk toeneemt. Alles bij elkaar ziet ZuidZorg zich gedwongen reguliere wijkverpleging af te schalen. ,,We kunnen bij sommige cliënten minder vaak komen dan anders”, zegt Laurey.

Ook als medewerkers niet ziek zijn, maakt corona het werken extra lastig. ,,Wie in contact is geweest met iemand met corona, of zelf klachten heeft, moet thuisblijven tot er een negatieve testuitslag is. Ik heb met de GGD gebeld en erop aangedrongen dat ze testen voor zorgmedewerkers, ondanks de extreme drukte, bereikbaar houden. Daar doen ze ook echt alles aan.”

Lees het gehele artikel in Eindhovens Dagblad.