Vijf vragen aan Mariska

16 maart 2022

Cliënt Mariska vertelt over haar ervaringen met Thuiscoaching van ZuidZorg.

Vertel eens wat meer over jezelf?

“Mariska, 41 jaar, moeder van drie prachtige dochters, alle drie met een rugzakje. ‘Ze tellen voor zes, die meiden van jou’ zeggen anderen weleens. Des te specialer ze het juist maken, die kinderen van mij. Ik ben alleen komen te staan toen mijn jongste net 1 jaar oud was. Ik had het veel te lang proberen vol te houden met mijn ex. We waren een probleemgezin. Maar hoe groot de problemen ook waren, mijn ex hield iedere vorm van hulp tegen. Daardoor dreigde ik uiteindelijk alles kwijt te raken, inclusief mijn huis én mijn kinderen.”

Waarom startte je met Thuisbegeleiding?

“Ik liep mijzelf compleet voorbij. Uiteindelijk had ik die hulp dringend nodig. Ik heb door mijn verleden trauma’s en moet leven met ADHD. Daarbij waren er allerlei financiële, sociale en opvoedingsproblemen. Kortom: ik kon goed wat begeleiding gebruiken. Met dank aan een indicatie van de gemeente is Thuiscoaching van ZuidZorg in mijn gezin gekomen. Ik hoopte met deze hulp eindelijk weer een beetje ritme, rust en structuur in mijn leven te krijgen.”

Wat betekent Thuisbegeleiding voor jou?

“Thuisbegeleiding is gewoon een stapje verder. Een thuisbegeleider is niet iemand die zomaar even een gesprekje komt doen, maar iemand die overal naar kijkt. Dus naar de kinderen, het huishouden, mijzelf. Een thuisbegeleider heeft oog voor alles. Samen met de maatschappelijk werkster van WIJ Eindhoven helpt de thuisbegeleider mij inzien dat ik geen verkeerde ben. We hebben een fijne klik. Ja, je moet wel net de goede tegenkomen. En zelf met de billen bloot durven.”

De meerwaarde van Thuisbegeleiding

“Met mijn thuisbegeleider mag ik voor mezelf denken. De thuisbegeleider denkt gewoon goed mee. Thuisbegeleiding betekent voor veel mensen denk ik ‘opnieuw beginnen met (leren) leven’ en sluit goed aan bij hoe het op het moment met je gaat. Gaat het wat slechter, dan ziet de thuisbegeleider dat en houdt daar rekening mee. En de thuisbegeleider denkt vervolgens ook mee over de stappen die jij zelf kunt nemen. Mijn thuisbegeleider stuurt mij aan, zonder de baas te spelen. Ik was vroeger heel erg onderdanig en voegde me heel erg naar de mannen om mij heen. Maar juist door de structurerende hulp van de Thuisbegeleiding kan ik nu naar mijzelf luisteren en mijn eigen keuzes maken.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Ik ben nog steeds niet perfect. Maar ja: wie wel? Door Thuisbegeleiding ben ik in ieder geval al zó veel sterker geworden. En ik ga met mijn dochters verhuizen naar een andere woning. We gaan van een krot naar een paleisje. Een paleis met uitzicht op de Eendjesvijver (red: een bekende vijver op de Lichtjesroute van Eindhoven). Mooier kan toch niet?