Zorgen om ziek zorgpersoneel

2 februari 2022

Eindhovens Dagblad 2 februari 2022

Het aantal coronabesmettingen in Zuidoost-Brabant is explosief gestegen. De regio heeft de twijfelachtige eer om met twaalf gemeenten in de top twintig van Nederland te staan voor wat betreft het aantal positieve tests per 100.000 inwoners.

Naast Eindhoven en Helmond zitten deze week ook Eersel, Bergeijk, Valkenswaard, Waalre, Geldrop-Mierlo, Son en Breugel, Bladel, Deurne, Cranendonck en Nuenen bij de landelijke ‘top twintig’ van gemeenten met de hoogste besmettingsgraad. Eersel scoort het hoogste in de regio, hier testte de afgelopen week 5 procent van de inwoners positief.

Ziekenhuizen

Dat heeft ook zijn weerslag op de ziekenhuizen. Voor het eerst sinds twee maanden stijgt het aantal mensen dat met Covid in het ziekenhuis belandt weer in Zuidoost-Brabant. Ook neemt de uitval van personeel in wijkzorg en ziekenhuis toe.

Op dit moment liggen er 73 coronapatiënten in het Anna Ziekenhuis, het MMC, het Elkerliek Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis samen. Een week geleden waren dat er nog 47. Na een snelle stijging in november zagen ziekenhuizen in de regio de opnames begin december stabiliseren en daarna geleidelijk aan dalen. Aan die daling komt nu dus een einde. Andere ziekenhuizen in Nederland zagen al eerder een kentering.

De opnamecijfers in de regio zijn nog altijd relatief laag, en laten ruimte voor het inhalen van operaties. Verschillende patiënten die eerder in de wacht stonden, zijn inmiddels geholpen. Maar die inhaalzorg zou nu in de knel kunnen komen doordat zorgmedewerkers in ziekenhuizen en thuiszorg uitvallen door ziekte of quarantaine.

Wijkzorg ziet personeel uitvallen door besmettingsgolf

,,Ik maak me heel erg zorgen over de golf aan besmettingen in Nederland”, zegt Chantal Goesten. Ze is sinds 1 december bestuurder van ZuidZorg, de grootste organisatie voor wijkzorg in de regio. ,,We zien wel dat Omikron verschil maakt. Mensen zijn vaak binnen een week alweer opgeknapt. Maar dan is de volgende alweer aan de beurt, dus per saldo schiet onze klanten daar weinig mee op.”

Bij haar zorgen speelt mee dat Goesten er rekening mee houdt dat ziekenhuizen straks weer meer operaties gaan inhalen. ,,Dat is natuurlijk heel fijn voor de mensen die moesten wachten. Maar ze moeten na hun ingreep ook weer naar huis. En dan moeten ze thuis wel kunnen rekenen op onze hulp.”

Ziekteverzuim ZuidZorg weer wat hoger

Het ziekteverzuim bij ZuidZorg lag het afgelopen jaar gemiddeld op 10 procent, waar dat in normale jaren rond de 8 procent zit. ,,Op dit moment ligt dat nog wat hoger, op 11,3 procent”, zegt Goesten. ,,En dan tel ik medewerkers die alleen thuis zitten vanwege de quarantaineregels niet mee, want dat wordt door ons niet als ziekteverzuim geregistreerd.”

Ook ziekenhuis ziet personeel uitvallen

Ook bij het MMC in Veldhoven zijn er zorgen over personeel. ,,Meest nijpend is momenteel niet het aantal opgenomen patiënten, maar het aantal collega’s dat uitvalt”, zegt een woordvoerster. ,,Momenteel hebben we 19 coronapatiënten in huis, waarvan 3 op de IC.”

Het Anna Ziekenhuis in Geldrop telt nu zeven Covidpatiënten, waarvan 1 op de IC. De patiënten die daar nu worden opgenomen, zijn overwegend niet-gevaccineerd. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft nu 21 Covid-positieve patiënten in huis, van wie 5 op de IC. Het Elkerliek telt er 16, van wie 3 op de IC.