Thuiscoaching

De praktische alledaagse zaken. De zorg voor de kinderen. Het huishouden. De administratie. Normaal gesproken draait u uw hand er niet voor om. Maar soms zijn er problemen waardoor bovenstaande alledaagse zaken gewoon even niet lukken. Wellicht lukt het ook niet om in uw eentje een oplossing te vinden. Dat hoeft ook niet. U staat er niet alleen voor. Onze thuiscoaches en thuisondersteuners helpen u om het dagelijks leven weer op de rit te krijgen. Samen met u gaan we praktisch en doelgericht aan de slag om uw thuissituatie te verbeteren.

ZuidZorg Thuiscoach

Video Home Training als methode gebruikt door de Thuiscoaches van ZuidZorg

Als Video Home Trainster gaat het om de interactie tussen ouders en hun kinderen. De VHT-er richt zich met ouders op positieve communicatie door het met beelden uit de thuissituatie zichtbaar te maken. Ouders benoemen zelf momenten waar het minder goed ging en er wordt met hen gekeken wat er anders ging dan in het positieve moment. Door hen bewust naar hun eigen gedrag te laten kijken, gaan ouders hierover zelf nadenken. We bespreken hoe de contacten verlopen volgens de basis communicatiecirkel.

De basisprincipes volgens Video Home training zijn verwerkt in een cirkel. 

In de hectiek van de dag missen we wel eens signalen van de kinderen en vullen we vaak in wat er in hun belevingswereld speelt. Een voorbeeld van een vader en zijn puberzoon: Zoon heeft in de ochtend een tentamen gehad en heeft in de middag een tijd zitten leren. Nu zit hij even op de bank tv te kijken met een glas cola erbij. Vader komt thuis van een drukke, moeilijke dag op zijn werk en ziet zijn zoon onderuitgezakt op de bank zitten. Zijn reactie is; ‘heb je niets anders te doen dan hier op de bank te liggen, je had toch tentamens’. Zoon wordt boos en zegt;’ heb ik al gedaan maar jij gelooft me toch niet’, hij is teleurgesteld dat zijn vader niet vraagt hoe het tentamen die ochtend verlopen is en gaat boos naar boven.


Met de beelden van deze situatie, kijk ik als Video Home Trainster met vader naar: Wat is mijn houding en hoe reageer ik als vader op de signalen. Dan start ik met hem door positieve interactie momenten te bespreken, zodat vader gaat zien, hier lukt het mij. Daarna kijk ik met de ouder naar wat moeizamer gaat, wat gebeurd er op dat moment in de interactie. Ik tracht vooral positieve interactie momenten zichtbaar te maken en zo krijgt de ouder zelfvertrouwen en bevestiging: ‘Ik kan het!’  De volgende stap is dat de ouder gaat oefenen tijdens moeilijke momenten en gaat zien hoe hij het anders kan doen. Een reactie die ik als Video Home Trainster veel van ouders hoor is: ‘Je zou deze training standaard, bij het krijgen van een kind, aangeboden moeten krijgen. Dat geeft meer handvatten voor een betere communicatie en zelfvertrouwen op dat moment.'

"Merel wijst me op zaken die ik zelf niet zie. Ze luistert naar me en geeft me advies waar ik echt iets aan heb. En ze is ook nog eens fantastisch met de kinderen."
"Merel wijst me op zaken die ik zelf niet zie. Ze luistert naar me en geeft me advies waar ik echt iets aan heb. En ze is ook nog eens fantastisch met de kinderen."